Barn av sin stad

Jag läste ut Barn av sin stad för några veckor sedan, denna boken är uppföljaren till Per Anders Fogelströms bok Mina drömmars stad och är den andra boken i hans populära serie Stad. I Barn av sin stad får man följa med många av de välkända karaktärerna från Mina drömmars stad, men man möter också en hel del nya under bokens gång.

Det finns två karaktärer som står ut lite mer än de andra, den första är Lotten, änka efter huvudpersonen från Mina drömmars stad, Henning. I början av boken får man följa hennes liv som numera ensamstående mamma till tre barn och deras desperata kamp om att få arbete, pengar, mat och husrum. Bokens andra huvudkaraktär är Emelie, Lottens äldsta dotter som fått ansvar att ta hand om syskonskarans minsting, Olof, och se till att han växer upp ordentligt. Den lilla familjen stöter på många problem genom boken, men de lyckas alltid klura ut lösningar och klarar sig igenom det mesta.

En annan viktig karaktär i boken är August, Lottens äldsta son som hon adopterat bort till de barnlösa makarna Bodins. August växer upp i ett riktigt hem och går på fina skolor medan hans syskon får gå på statlig skola och ärva varandras kläder. Genom boken får man följa August svårigheter med klasskillnaden mellan familjerna och hans svårigheter att dela med sig av sin kärlek både till sin mamma och sin mor.

Precis som Mina drömmars stad utspelar sig Barn av sin stad i Stockholm, men det har gått tjugo år sedan Henning kom till staden och det börjar gå mot de sista tio åren under 1800-talet. Man får följa familjens utveckling, men också stadens, då den utvidgas, fylls upp av nya, vackra hus och fina, stenlagda gator. Spårvagnar börjar köra och vissa hem har nu fått hus med vattenkranar i. Det är en väldig explosion i utbyggnaden av staden och det händer otroligt mycket bara under de tjugo åren som boken utspelar sig på, vilket gör det väldigt intressant att läsa. Arbetarfolket börjar bygga upp ordentliga fackföreningar och går demonstration på första maj. De strejkar för att visa de högre makterna vad som är rätt och fel, lönerna höjs och arbetstimmarna sänks från tolv till tio och en halv timmar om dagen. Det är en revolution i utvecklandet och framåtskridandet mot de nya, okända tiderna och man får hela tiden följa karaktärernas tankar, känslor och åsikter om allt det som händer runtomkring dem.

Precis som Mina drömmars stad är denna boken väldigt intressant och den sätter helt nya perspektiv i mitt huvud, visar hur saker och ting var förr i världen, visar mig hur våra förfäder levde i slutet på 1800-talet och det är något sällsynt, att få en chans att uppleva det. Därför rekommenderar jag boken stark eftersom den är så unik, Fogelströms skrift är så otroligt stark och lockande att det är svårt att lägga ifrån sig boken, hans ord liksom drar mina ögon tillbaka till sidorna varje gång jag funderar på att lägga ner den. Det är inte många författare som har den gåvan som han har och det är inte många författare som lyckats skriva något så matigt, så intressant och något så fullt av historia samtidigt som det är fyllt av känsla och mängder av händelser. Fogelström lyckas och det vore fruktansvärt om världen glömde bort honom och hans böcker, när de är fulla av så mycket passion och lärdom.