De bästa läsa böckerna under 2013



The Help

1960. Mississippi. Svarta jobbar som hemhjälp till vita men det finns folk som inte riktigt trivs med den uppdelningen, folk som vill förändra saker och ting och inte tänker sluta bara för att det är olämpliga saker att tala om. En bok skrivs, men den tas inte emot med öppna armar bland de vita. De svarta, dock, ser en möjlighet till förändring.

Vindens skugga

1950-talet. Barcelona. När Daniel Sempere är tio år gammal tar hans pappa med honom till De bortglömda böckernas gravkammare för första gången. Väl där får Daniel välja ut en bok som blir hans och den läser han och älskar i mångra år efter han har fått den. Medan Daniel växer upp blir han mer och mer intresserad av bokens författare och börjar fördjupa sig i denna märkliga man som har ett mysterium hänga runt sig som Daniel blir insnurrad i.



The girl you left behind

Sohie och Liv, separerade av nästan ett hundra år men sammanlänkade via en tavla. Och inte bara vilken tavla som helst. Sophie lever i Frankrike under Första världskriget. Hennes man, Edouard Lefevre målar av henne, en tavla hon älskar men som hamnar på villospår under kriget. Nästan ett århundrande senare händer den i Livs lägenhet i London, en present till henne från hennes man då de precis gift sig. Men familjen Lefevre, som är övertygade om att tavlan var stulen av tyskar under kriget ger sig på jakt efter den och Liv står plötsligt mitt inne i en storm som hon aldrig skulle kunna drömma om att hamna i och inte är helt säker på hur hon ska ta sig ur.

Me before you

Lou får sparken från sitt älskade jobb på caféet i det lilla samhället hon bor i och plötsligt står hon arbetslös i en familj som redan har det väldigt tajt med pengar. Hon får, tillslut, ett jobb som en omhändertagare till en man som varit med i en olycka och är till största delen förlamad. Han heter Will och visar sig bara vara ett par år äldre än henne, en man som var en äventyrare tills han hamnade i rullstol. Nu sitter han fast och ser inte ljust på sin framtid. Men kan Lou få honom att ändra hur han tänker, känner och ser på livet?



The Maze Runner

Thomas vaknar upp i en hiss utan något minne av vem han är eller vart han kommer ifrån. Allt han minns är sitt förnamn. När hissen stannar och Thomas tar sig ut finner han sig själv i the Glade tillsammans med sextio pojkar i samma ålder som han själv och som i likhet med Thomas bara kan minnas sina förnamn. Runt the Glade, en liten stad pojkarna bor i, finns en enorm labyrint. De vet att för att ta sig ut från the Glade och det märkliga liv de lever där måste de lösa labyrinten. Men det är inte det lättaste att göra när de inte är ensamma där inne.

[bubble]

Den sista delen i [geim] trilogin om HP och Becca och Spelet. Det HP en gång trott varit en rolig grej, ett spel, visar sig vara blodigt allvar. Mer än så när han plötsligt har fått en skottavla på sin rygg. Medan han försöker luska ut vem som är Spelledaren, en gång för alla, drar Becca i alla trådar hon kan när hon lämnar Säpo och börjar ett eget livvaktsföretag, men hon tycks inte gå säker där heller. Båda två arbetar på vars ett håll och när allting dras åt snubblar de rakt in i varandra av misstag. Eller?

The Uninvited guests

Det är Emeralds tjugonde födelsedag som börjar märkligt och fortsätter ännu märklare. När det är en tågolycka i närheten av hennes hem får hon och hennes familj reda på att alla överlevande ska komma bort till deras hem för att vänta på att de ska kunna få ett nytt tåg att åka vidare med. Men när Emerald börjar göra sig i ordning inför sin lilla födelsedagsfest så börjar deras oinbjudna gäster göra väsen av sig. Väsen som blir högre och högre ju längre kvällen går. Och var det verkligen många människor när de släppte in dem i huset tidigare under dagen?